U ovoj školskoj godini smo odlučili kroz B1 aktivnost Domaćinstvo i A2 aktivnosti Povjesničari na terenu i Geografi provesti projekt Kulinarsko putovanje Svijetom.

Budući da nemamo sredstava za pravo putovanje svijetom, odlučili smo pripremati hranu iz različitih dijelova svijeta, a pri tome istražiti podrijetlo i povijest namirnica koje se koriste za njihovu pripremu.

Kulinarsko putovanje smo započeli u Europskom Sredozemlju. Na satima Domaćinstva smo do sad pripremali tjesteninu carbonaru, tipično jelo srednje Italije, grčku salatu, shakshuku – jelo s Bliskoga istoka i paellu – tradicionalno španjolsko jelo. Uz pokrivene oči smo prepoznavali vrste suhoga voća koje su još od staroga vijeka koristili u prehrani narodi Sredozemlja, osobito stari Grci i Rimljani (suhe smokve, grožđice, marelice, šljive, bademi, rogač)

Geografi i Povjesničari su istražili podrijetlo namirnica koje smo koristili u pripremi jela.
Saznali smo odakle potječe rajčica, krastavci, masline, luk, tjestenina, feta sir, origano, šafran i niz drugih začina i namirnica, kao i povijesne prilike u kojima su te namirnice i začini stigli do nas.

Naše „putovanje“ se nastavlja. U vremenu Adventa imamo božićne radionice, ali i istražujemo geografiju i povijest Palestine u vrijeme Isusovoga rođenja. S vremena na vrijeme ćemo vas izvješćivati o tome što smo sve na ovom interesantnom „putovanju“ saznali i isprobali.

učiteljica geografije Matilda Tripalo i učitelj povijesti Matija Brcković

Skip to content