preskoči na sadržaj

Osnovna škola Suhopolje

 > Naslovnica
Školski život - događanja

Svjetski tjedan svemira u PŠ Orešac

Autor: VLATKA VALENTIĆ, 15. 10. 2020.

Učenici od 1. do 4. razreda svakodnevno su otkrivali nove, čudesne istine o beskonačnom svemiru i njegovim zvijezdama.

Svjetski tjedan svemira

Noću, kad pogledate u nebo, vidjet ćete moju zvijezdu, onu na kojoj živim, na kojoj se smijem. I čut ćete da se sve zvijezde smiju. Imat ćete zvijezde koje se mogu smijati!

                                               Antoine de Saint-Exupery, Mali princ

Svaki učitelj u svome razredu ima svoje zvijezde smijalice, one su naši vodiči i inspiracija. Kako bismo zadovoljili znatiželju naših zvjezdica, istraživali smo i pričali o beskonačnom svemiru.

Učenici od 1. do 4. razreda svakodnevno su otkrivali nove, čudesne istine o svemiru i njegovim zvijezdama. Krenuli smo od samih početaka stvaranja; otkrili smo, kroz priču koja govori o čudesnom plesu svemira, kako je nastalo Sunce i njegovi planeti, Zemljin vjerni pratitelj i najbliži prijatelj Mjesec te kako čarobno izvode svoj ples u svemiru.

Krenuli smo u šetnju našim školskim hodnikom koji je postao svemir u malome. Jedan kutak našeg svemira otkriva poredak planeta u Sunčevom sustavu, drugi kutak prikazuje svemirsku postaju, zatim  letjelicu, astronauta i njegovo odijelo, teleskop, komadić površine Mjeseca, razne makete koje zorno prikazuju kako se dan i noć izmjenjuju te kako astronauti sa planeta Zemlje dolaze do svemira i punu policu literature koju su naši učenici sa znatiželjom i divljenjem proučavali.

A kako pronaći put kada se izgubite? Trećaši i četvrtaši će vam pomoći orijentirati se pomoću zviježđa Velika i Mala kola te pronaći zvijezdu Sjevernjaču.

Cijelu priču o svemiru zaokružit će nastavnica fizike Branka Bartulović koja je gostovanje u našoj školi prihvatila s osmijehom. Tako će učenici dobiti još više informacija i znanja o čudesnom svemiru u kojemu se nalazimo.

U nadi da smo uspjeli zadovoljiti dječju radoznalost i maštu, odjavljujemo se uz topli čaj i svemirske keksiće.

Svjetski tjedan svemira obilježava se svake godine od 4. do 10. listopada.

Svojim učenicima željele smo približiti svemir i svijet u kojemu se nalaze, pokušale smo im što zornije prikazati kako i zašto se događaju svakodnevne pojave poput izmjene dana i noći i godišnjih doba. Sve aktivnosti u kojima su učenici sudjelovali u ovom obilježavanju Svjetskog tjedna svemira provele smo kroz sadržaje Hrvatskog jezika, Prirode i društva, Likovne kulture, Glazbene kulture, Tjelesne i zdravstvene kulture i Sata razrednika.

Na satu Hrvatskog jezika učenici su čitali prigodni tekst Čarobni ples svemira te odgovarali na postavljena pitanja i pripovijedali o nastanku svemira, o čemu priča i govori. Sama priča bila je ujedno i uvod u cijeli projekt.

Učenici su kroz PowerPoint prezentaciju saznali sve najvažnije o svemiru i svakom planetu pojedinačno. Za vrijeme predavanja, uz objašnjenja, prikazivale smo i makete koje su napravljene s ciljem da učenicima približimo ono što je njima blisko, a opet dosta apstraktno.

Pogledali su animirani film Zlatka Grgića Posjet iz svemira. Učenici su izdvojili glavne i sporedne likove, odmah otkrili i tko su nestvarni likovi, iznijeli su poruku filmske priče koja nam svima poručuje da trebamo prihvatiti različitosti unutar našega svemira. Učenici su samostalno pripovijedali događaje u filmskoj priči.

Animirani film ujedno je bio i inspiracjia za samostalno stvaranje priče Put na Mjesec ili Putovanje u svemir. Učenici 1. i 2. razreda stvarali su priču uz dodatni poticaj, sličice na kojima su se nalazili pojedini pojmovi vezani za svemir (astronaut, svemirac, svemirska letjelica, planet Zemlja, Sunce, zvijezde…).

Učenici 2. razreda usvojili su, a učenici 3. i 4. razreda ponovili pravila pisanja velikog početnog slova u imenima nebeskih tijela. Isto tako, učenici 3. i 4. razreda izdvojili su svemirske imenice, a 4. razred i pridjeve i glagole.

Uz pomoć gradiva iz Prirode i društva, učenici 3. i 4. razreda, okušali su se i u snalaženju u prostoru pomoću zviježđa Veliki i Mali medvjed. Prvotno su u literaturi pronašli objašnjenje u kojemu položaju su zviježđa, potom su se i sami pokušali orijentirati i pronaći sjever uz zviježđa koja su projicirali kroz tuljac sa džepnom svjetiljkom.

Na satu Likovne kulture, učenici 2. i 3. razreda izradili su maketu koja prikazuje što sve astronauti trebaju proći kako bi došli do svemira (planet Zemlja, atmosfera i svemir). Učenici 1. i 4. razreda izradili su Sunčev sustav. Kako bi uspješnije zapamtili imena planeta, svaki učenik izradio je svoj džepni Sunčev sustav.

Na  satu Glazbene kulture učenici 1. i 2. razreda slušali su uspavanke i bojali zvjezdano nebo, a za vrijeme Tjelesne i zdravstvene kulture smišljali su igre u holu škole te su putovali u svemirskoj letjelici, javljali se iz svemirske postaje, fotografirali se kao astronauti i igrali igru Memory s pojmovima i sličicama Sunčeva sustava.

                                                   učiteljice Matea Medić i Marija Lach

foto - galerija

 

 

 
Nastava na daljinu

Kutak za roditelje

Podrška roditeljima -

klikni na fotografiju!

UPISI U PRVI RAZRED
Važne obavijesti

 

Sandučić povjerenja

Sandučić povjerenja za učenike i roditelje.

S povjerenjem napišite razmišljanja o dobrom i manje dobrom u našoj školi.

sanducic@os-suhopolje.hr

Red vožnje autobusa

Raspored sati

Raspored sati 2020./2021.

  Raspored sati 5. - 8. razred

Glazbena škola

Projekt e - Škole

 

Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

e - dnevnik
eLektire
Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 2. 2012.

Ukupno: 1498948
Ovaj mjesec: 3166
Ovaj tjedan: 1248
Danas: 74
CMS za škole logo
Osnovna škola Suhopolje / Kralja Tomislava 26, HR-33410 Suhopolje / os-suhopolje.skole.hr / ured@os-suhopolje.skole.hr
preskoči na navigaciju